Succes

img_3761De 10.000 uren regel.

In Margriet Sitskoorn’s boek: ‘Het maakbare brein’ wordt op prachtige wijze beschreven hoe flexibel het brein is. Er worden in de hersens continue nieuwe verbindingen gelegd door nieuwe ervaringen. Nu heb ik net het boek ‘Outliers’ (The Story of Success) gelezen van Malcolm Gladwell waarin hetzelfde naar voren komt. Kort door de bocht gezegd kan je goed worden in wat je maar ook wilt, àls je er maar veel tijd aan besteedt. Wat specifieker: 10.000 uur.

Even rekenen….dat is vier jaar van 45 uur per week of 8 jaar van 22 uur per week. Dus als ik me parttime bezig houdt met vioolspelen, kan ik na 8 jaar echt de planken op. Of de verkoop in, of een financiële administratie uitvoeren.

De boodschap is duidelijk: uren maken! Je moet bereid zijn en gedisciplineerd zijn. Je wens, je wil en vervolgens je doorzettingsvermogen en je praktische intelligentie zijn erg belangrijk. Het mooie van dit betoog is dus dat je uit moet gaan van wat iemand wil, meer nog dan van wat iemand nú kan. Het inschatten van capaciteiten is voldoende als het een ‘ongeveer’ schatting is, het hoeft niet heel specifiek.

Op televisie was er twee jaar terug een programma waarbij iemand in een maand een ander beroep leerde. Zo heb ik gezien dat een klassiek opgeleide violiste die nog nooit in een nachtclub was geweest in één maand door de beste experts werd opgeleid tot dj. Ook zag ik hoe een administrateur die nog nooit op een paard had gezeten en a-sportief was, tot cowboy werd opgeleid. Een drietal experts moest uit een drietal professionele dj’s, resp. cowboys de ‘net getransformeerde’ dj/cowboy eruit pikken. Soms lukte het, soms niet. Verbijsterend. In 1 maand! Als je dit doorvoert naar mijn vak waarbij mensen in loopbaanbegeleiding vaak nadenken over al dan niet het roer omgooien…..wat kunnen mensen toch veel leren!

Eva Janssen/ De Coach.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.