Multitasken; you pay a price

img_5729Multitasken dé oplossing van tijdgebrek? Sms-en, tv-kijken en de krant lezen tegelijk? Nee, pas op. Langdurig multitasken is namelijk niet zonder gevolgen, zo lees ik in De Psycholoog (vakblad voor psychologen verbonden aan het NIP, Nederlands Instituut van Psychologen).

Chronisch zware multitaskers deden het slechter op taken waarbij zij relevante informatie moesten scheiden van irrelevante, waarbij ze irrelevante herinneringen dienen te negeren en waarbij ze moesten schakelen tussen verschillende taken. Je zou zeggen dat juist de multitasker, doordat hij vaak schakelt, daar beter in geworden is. Dat blijkt uit dit onderzoek dus nìet.
Het onderzoek laat zien dat chronische multitaskers waarschijnlijk hun aandacht laten trekken door wat er in hun omgeving gebeurt (irrelevente dingen minder goed kunnen filteren) terwijl niet multi-taskers beter in staat zijn hun aandacht te richten op datgene wat zij willen. De onderzoekers denken dat chronisch multitasken maakt dat onze informatieverwerking weliswaar breder maar ook ondieper is. Zullen mensen steeds meer moeite krijgen met deze tijd waarin het gewoon is om meerdere informatiekanalen tegelijk te gebruiken? Of zullen we informatie anders gaan verwerken?
In het engels zeggen ze: ‘you pay a mental price’. Ook ander onderzoek, dit keer naar dagdromen, laat zien dat dagdromen samen gaat met een slechtere stemming. Volle aandacht schenken aan dat wat je doet, focussen lijkt ervoor te zorgen dat mensen het meest tevreden zijn en de scherpste informatieverwerking toepassen.

Eva Janssen/ De Coach

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.